Wednesday, September 17, 2014

Sambal Sotong


Bahan:
Seekor sotong kurita (yang basah) - basuh dengan air asam jawa dan cuci bersih, tos dan potong kecik kecik
2 senduk cili blend
4 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
3 biji cili padi - ikut suka nak pedas boleh tambah
3 sudu besar gula
1 sudu kecil garam
Secubit perasa
1/2 cawan air asam jawa yang pekat
Air 2 cawan atau lebih

Cara:
Tumbuk bawang merah, bawang putih, cili padi
Tumis
Masukkan cili blend
Tumis sampai pecah minyak
Masukkan air 
Menggelegak masukkan air asam jawab, garam, gula, perasa
Masukkan sotong
Masak sampai kuah pekat, guna api kecik
Sambil tu boleh rasa kuah dia tahap pedas manis masam bagi seimbang
Siap!

No comments:

Post a Comment