Tuesday, December 10, 2013

Ayam Buttermilk


Bahan: 
Ayam (potong bahagian dada/isi - potong kekecik)
Bawang merah 2 ulas (tumbuk)
Bawang putih 1 ulas (ketuk)
Butter (2 - 3 sudu)
Daun kari
Susu cair
Serbuk kari
Tepung  gandum +Tepung jagung
Cili api - potong serong
Garam
Air

Cara:
Gaul isi ayam dengan serbuk kari lepas tu lumurkan dalam tepung gandum + tepung jagung.
Lepas tu goreng sampai masak.
Then, Panaskan kuali (api kecik), masukkan butter
Bila butter dah cair, masukkan bawang merah + bawang putih
Dah naik bau, masukkan daun kari
Dah agak garing, masukkan susu cair. Depends nak kuah banyak mana
Agak agak pekat bubuh air sikit
Masukkan garam & rasa
Bila dah mendidih masukkan isi ayam tadi
Masak sampai kuah pekat.
Siap!



No comments:

Post a Comment