Monday, December 9, 2013

Kari Telur & Terung

Bahan: 
2 biji telur
1 ulas bawang merah
1 ulas bawang putih
2 sudu besar serbuk kari daging/ayam + sedikit air (Jadikan pes kari)
1/2 kotak kecil santa (Brand Kara)
Kayu manis + bunga lawang + bunga cengkih
1 biji terung bulat - basuh & potong kecik
Air
Garam & perasa

Cara:
Tumbuk bawang merah + bawang putih
Tumis
Masukkan kayu manis + bunga lawang + bunga cengkih
Tumis lagi sampai naik bau
Masukkan pes kari, tumis lagi.
Masukkan air + santan sikit
Masukkan terung
Masak sampai terung hampir empuk
Masukkan santan pekat
Kalau pekat sangat, tambah air sikit
Masukkan garam & perasa.
Pecahkan telur dalam mangkuk satu persatu baru curah dalam periuk
Kecikkan api. Jangan kacau nanti telur pecah
Masak sampai telur masak
Siap!

*Pecahkan telur dalam mangkuk lain satu persatu untuk elakkan telur busuk termasuk dalam masakan.

No comments:

Post a Comment